Året som gick 2018
 
När jag var yngre brukade pappa samla bilder från det gångna året på en CD-skiva och ge det till oss i juklapp. "Året som gick 2006". Han gjorde det ett par år och jag minns hur kul det var att titta tillbaka på det familjen hade varit med om. Nu är tiden för CD-skivor förbi och jag är utflugen sedan länge, men jag tänkte faktiskt att det hade varit kul och göra en liten egen "Året som gick" här på bloggen. 2018 var ett väldigt speciellt år för mig och för att samla energi inför det nya året vill jag påminna mig om allt jag gjorde under året. 
 
Januari tog fart redan några dagar in när jag delade min blogg på Facebook. Det var något av det mest skrämmande jag gjort och nu i efterhand är jag väldigt stolt över alla de steg jag tagit för att bli mer öppen om min stamning på sociala medier. Länge var det något av det värsta jag hade kunnat tänka mig att göra, för tanken av att gamla vänner, kollegor och bekanta skulle veta att jag stammade var det sista jag ville. Jag ville fortsätta leva i den lilla bubblan jag hade på sociala medier där jag inte var en person som stammade. Att till slut spräcka den bubblan var det bästa jag kunde göra för mig själv. 

Dessutom fick jag inga nya pass på mitt dåvarande jobb (som jag ändå hatade) och spenderade större delen av januari att gå på arbetsintervjuer för att hitta nytt jobb. Jag började öppet berätta att jag stammade på varje arbetsintervju jag var på och det befriade mig från mycket ångest och stress för att söka jobb. Äntligen kunde jag använda min stamning till en fördel - att berätta att jag stammade visade både styrka och ödmjukhet, som många arbetsplatser uppskattar. 
 
Jag och Olimpia träffades för första gången och det var startskottet för en fantastisk fin vänskap. 
 
Januari var helt knökad med häftiga upplevelser och "firsts". Jag blev kontaktad av GP (!!) och blev intervjuad  för ett reportage. Sjukt häftigt! 
 
(null) 
(null)

Jag avslutade januari med att få nytt jobb och trivdes där från första sekund. 
 
Februari spenderades med att försöka planera in en ungdomshelg på våren för Stamningsförbundet och jag och Olimpia startade gruppen "Stamningstjejer" på Facebook. I skrivande stund har vi 78 medlemmar!
 
Jag åkte till Sälen med min familj och i samma veva kom reportaget ut i GP. Fick oerhört fina reaktioner, både från vänner, bekanta och främlingar som kontaktade mig. 

(null)

I mars blev jag veckans blogg på blogg.se. I kursen jag läste påbörjade jag mitt stora projekt: att skriva en bok om min stamning. Jag gav er ett smakprov  från en upplevelse i högstadiet och jag skrev en krönika i KommUNIKation. Något som gav mig mycket energi var att jag bestämde mig för att åka till Chicago för National Stuttering Associations årliga konferens för människor som stammar. 
 
I april fick jag möjligheten att vara med på ett förbundsmöte i Stockholm för Stamningsförbundet och fick träffa fler människor som stammar. 
 
Tyvärr blev vi tvungna att ställa in ungdomshelgen på grund av för få anmälda vilket var en stor besvikelse. Men våren var på väg och det gjorde allt lite lättare! Jag bestämde mig för att äntligen åka ner till Växjö för en föreläsning för kursen jag läste. Det var ett väldigt stort steg för mig som tidigare inte velat på grund av ångest. 
 
Jag fyllde 24 år i maj och kämpade fortfarande mycket med att känna mig bra nog. Jag var aldrig riktigt nöjd och satte för mycket press på mig själv med bloggen. Jag hade en dålig reaktion från en servitris på en restaurang, men jag stod upp för mig själv för första gången och även om det var en väldigt jobbig upplevelse, lärde det mig mycket och gjorde det lättare för mig för framtida eventuellt negativa reaktioner.
 
Sommaren kom tidigt till Göteborg och lite visste vi då vilken fantastiskt sommar vi skulle få. Jag tog framsteg i terapin och började stamma frivilligt
 
(null)

Jag avslutade min kurs i kreativt skrivande (steg 1) i juni, men hade svårt att göra klart min sista uppgift. I och med det fina vädret och starten på sommaren fanns det andra saker jag hellre ville göra. Bland annat hade Louise inflyttningsfest och satte ribban för resten av sommaren. 
 
Jag skrev ett inlägg om hur det känns att stamma och började gå hos en logoped igen. 
 
VM körde igång och det var ju helt m a g i s k t. Göteborg kom till liv! 

(null)

Juli var HELT GALET, men den bästa tiden i mitt liv. Jag började månaden att åka till Chicago  för stamningskonferensen och ni som läst min blogg under året vet ju hur oerhört roligt och givande det var för mig. Att åka till Chicago själv var det bästa beslutet jag tagit och jag lärde känna så många nya människor som idag är nära vänner. 

(null)

Någon dag efter jag kom hem gick jag på konsert och såg Ed Sheeran med mina vänner. Jag flängde runt som bara den för bara några dagar senare kom mina gamla värdföräldrar från USA och hälsade på. Jag hade ingen ångest över min stamning ALLS  och med ny energi från Chicago kände jag mig för första gången i mitt liv lycklig.
 
(null)

I slutet av juli åkte jag på semester till Ibiza med mina närmsta tjejkompisar som vi sent kommer att glömma. 

(null)

I början av augusti skrev jag ett inlägg om min upplevelse att prata på scen i Chicago. Fick SÅ många fina reaktioner på detta inlägg och det värmde mitt hjärta. 
 
Den 4:e augusti anordnade jag och Olimpia vår första tjejträff i Göteborg! 

(null)

Jag jobbade ganska mycket i augusti och fick smaka på hur det var att ta mer ansvar på jobbet. Det gjorde att jag blev tillfrågad att gå upp i tid till hösten vilket jag tvekade ganska mycket för, innan jag svarade ja. 
 
Jag började bry mig mindre och i och med min resa till Chicago började jag prata ännu mer om stamning och blev mer öppen om det på jobbet. 
 
September rivstartade med att jag startade ett offentligt konto på instagram  - @aandreasays där jag började uppdatera små kortare inlägg om det är att leva med stamning. 

Jag började kursen i kreativt skrivande (steg 2) och började fundera huruvida jag faktiskt skulle skriva en bok om mitt liv eller inte. 
 
Jag åkte till Norge på utbildning med jobbet, fick käftsmällar av ångest, men tog mig igenom det ändå och fick möjligheten att lära känna några av mina kollegor som idag blivit nära vänner. 

(null)

I oktober startade jag en utmaning för mig själv där jag skulle börja stamma frivilligt mer. Det gick an i två veckor, men sedan blev det lite för svårt. 
 
Jag översatte mitt inlägg från i augusti till engelska och den var med på ISADs internationella onlinekonferens. Fick väldigt fin respons och idag har den över 9,000 views!

(null)

Jag åkte ner till Växjö för föreläsning och spenderade sedan en helg i Malmö med ett par vänner. 
 
I hemlighet åkte släkten ner till Barcelona för att överraska farfar inför hans 80-årsdag. En av de finaste resorna jag gjort för det var extra speciellt att få fira farfar på hans stora dag. Dessutom firade jag den internationella stamningsdagen den 22 oktober, men den fick överskuggas lite i och med resan till Barcelona. 

(null)

I slutet av oktober var det dags för årets andra tjejträff och det var väldigt roligt att få träffa fler kvinnor som stammade. 
 
Jag påbörjade min nya tjänst 1:a november och utmanade mig själv på många nya sätt. Jag var även gäst på en ungdomsträff på Sahlgrenska. Jag och Olimpia planerade för fullt inför ungdomshelgen!
 
Vi startade december med den efterlängtade ungdomshelgen

(null)

VILKET ÅR HÖRRNI. Nu väntar julen runt hörnet och sedan kör vi igång med 2019!!

storasyster

Det är en ära att få följa din resa på nära håll! Du är en förebild för många i din närhet, med ditt mod och din stryka som du inte förstår påverkar oss som är dig nära! HEJA DIG!!! ❤❤❤❤❤❤

Pappa

Vilket år min fantastiska dotter

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress