Gör plats!
Jag bara ÄLSKAR Arbetsförmedlingens satsning med kampanjen "Gör plats!" som det visas reklam om nu. Syftet är att krossa fördomar att människor med funktionsnedsättningar inte kan jobba som alla andra. Många med funktionsnedsättningar har idag inte jobb och det kan vara tufft att ta sig in på arbetsmarknaden med de fördomar som finns.   Stamning klassas som känt som en funktionsnedsättning, även om alla som stammar inte känner så om det. Det är väldigt individuellt hur man känner för att kalla det en funktionsnedsättning/funktionshinder eller inte. Jag ser stamning som en funktionsnedsättning, men inte hela tiden, om det låter rimligt. Vissa dagar känner jag mig hindrad från att leva ett normalt liv, andra dagar inte. Det gör ju att stamning blir ett funktionshinder/nedsättning med väldigt suddiga gränser och svårt att definiera eller sätta i en box.

Just stamning är inte med i reklamen, men den ingår självklart i kampanjen där alla funktionsnedsättningar är med, vad det än är. Jag tycker det är ett oerhört viktigt intiativ av Arbetsförmedlingen och är verkligen ett stort steg i rätt riktning - mot att krossa fördomar och myter och ge alla en chans att bli inkluderade i arbetslivet. 

Människor med funktionsnedsättningar är lika kapabla till att utföra ett bra arbete som alla andra. Jag har turen att just nu vara på en bra arbetsplats som ser potential i mig och inte ser min stamning som ett problem. Jag har samma förutsättningar som alla andra, men tyvärr är det inte alltid så. Att människor med funktionsnedsättningar har svårare att få jobb är fakta och vi får gå igenom arbetsintervjuer med rädslan att - kommer min funktionsnedsättning vara till min nackdel? Fördomar kan stå i vägen när man söker jobb och det är fruktansvärt orättvisa förutsättningar. Att söka jobb är jobbigt för de flesta, med eller utan funktionsnedsättning. Man möter en arbetsgivare och ska försöka bevisa att man är bra nog, men varför ska den personen välja just mig i havet med alla andra arbetssökande - som inte har funktionsnedsättningar? 

Läs mer om Arbetsförmedlingens kampanj här och kika in deras tre reklamfilmer nedan:


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress