Jag fick möjligheten att påverka
I tisdags fick jag möjligheten att vara gäst hos en grupp för tonårskillar hos logopeden. Min logoped bjöd in mig för några veckor sedan och jag har haft så mycket för mig att jag egentligen inte har hunnit tänka på det. Hon frågade om jag hade kunnat tänka mig att komma och prata med dem en stund och även om tanken gjorde mig hur nervös som helst, var det ett självklart ja. 
 
Jag satt med fjärilar i magen på spårvagnen. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig eller hur det hela skulle gå till. Vad skulle jag säga? Hur skulle jag bete mig? Vad skulle de tycka, tänka? Skulle vi kunna relatera till varandra? 
 
Samtidigt som jag inte ville förminska hur jobbigt stamning kan vara, ville jag heller inte låtsas som att allt är frid och fröjd. Att leva med stamning är tufft och det är bitvis väldigt utmanande, men jag ville berätta min sanning för att visa att det inte alltid behöver kännas piss. Jag vet själv hur jag mådde i min stamning när jag var 15 och tonårstiden var något av det värsta jag har gått igenom, men... Det blir bättre. Jag fick berätta om hur jag ser på min stamning nu och vad jag önskade jag visste för tio år sedan. Att det blir bättre, att det går att leva med det - inte bara överleva, men det går att växa, utvecklas, frodas med det också. Det går, det är möjligt. 
 
Jag såg väldigt mycket av mig själv i killarna och det är just det jag tycker blir väldigt fint när man träffar andra som stammar, oavsett ålder. Alla känslor, tankar, det fula, det fina. Det är viktigt att träffa andra som stammar, inte bara i sin egen ålder, men i alla åldrar för att lära sig om hur olika människor hanterar det. Jag har aldrig haft en vuxen förebild som stammar och det är något jag saknade när jag växte upp. Jag vet inte hur mycket skillnad jag gjorde för dessa killar just nu, men oavsett hur liten så hoppas jag att de tar med sig lite av det jag berättade i sin egen resa. 

Jag tyckte det var oerhört kul och spännande att få chansen att påverka. Det är annorlunda med bloggen, för här vet jag inte riktigt vad som ger men att få göra det i verkligheten påminde mig om att det är precis det jag vill göra. Jag älskar ju det här. Jag vill prata om stamning tills jag storknar och tills alla jag möter vet vad det är. Jag vill utbilda, diskutera, föreläsa. Jag vill dra upp det från det skamfulla, det tysta, det fula och jag vill ta det upp till molnen, skrika det över bergen och jag vill göra allt jag kan för att skapa en bättre framtid för människor som stammar. För mig själv, för unga och för alla som någonsin känt sig ensamma, annorlunda eller otillräckliga i sin stamning. 
 
(null)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress