Glad påsk!
Jag är i Älvängen i helgen för att fira påsk med släkten. Idag hade vi påsklunch hemma hos farmor och farfar, på något sätt är det alltid kalabalik men det finns charm i det ändå.   På senare år har jag blivit väldigt tacksam för den stora släkt jag har, att jag står nära min farmor och farfar, mina farbröder och kusiner, alla mina systrar. Det fanns många år där jag inte gillade att gå på släktkalas för jag var inte bekväm med mig själv. Jag la press på mig själv att inte stamma och kände mig otillräcklig som syster, dotter, kusin, barnbarn. Jag satt tyst, fylld med ångest av förväntan inför att få en fråga ställd till mig, att behöva berätta något, för jag var livrädd för vad alla skulle tycka om mig och min stamning. 

Många i min släkt hade inte en aning om att jag kämpade så och vissa förstod inte att jag ens fortfarande stammade. För jag pratade ju inte. I en släkt där många tar väldigt stor plats kan det vara oerhört jobbigt att försöka göra sig hörd, speciellt med social ångest (och stamning på det). 

Idag är det en stark kontrast till för bara några år sedan. Ibland är det fortfarande jobbigt såklart, men inte alls på samma nivå som innan. Jag brukade tycka att det var jobbigt att prata vid matbordet, satte mig alltid strategiskt placerad vid "barnbordet" och var snabb på att gå in i köket och diska efter maten. Alla små detaljer för att inte märkas, inte ta plats, för att undvika varenda potentiell talsituation. Idag har jag noll ångest. Jag sätter mig var jag vill, pratar när jag vill, säger exakt det jag vill. Jag vågar ta plats, med stamning och allt. 

Det gör släktkalas roliga. Istället för att se sådana sociala tillställningar som en fara (vilket var det min ångest tyckte) är det nu väldigt trevligt. Jag knyter kontakt med min släkt på nya sätt hela tiden och är en naturlig del av konversationer och händelser. 

Jag hoppas ni alla har en härlig påsk. I Göteborg är det över 20 grader och hur underbart är inte det!! 

Och till er som känner ångest inför högtider på olika sätt: hang in there. Ibland handlar det bara om att överleva, ta sig igenom det, och det är okej. Det är tillräckligt. 

(null)
Istället för påskgodis fick vi chips i våra påskägg. Helt rätt. 10/10. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress